22 Nisan 2020 Çarşamba

Yalnızlık Üzerine


Yalnızlık Üzerine
Yalnızlık denilen şey hayatta herkesin başına en az bir defa gelmiştir. Herkes en az bir defa yapayalnız olduğunu hissetmiştir. Ama yalnızlık sanıldığı gibi her zaman kötü değildir. Bazen gerçekten işe yarar yalnızlık. Sadece doğru değerlendirilmesi gerekir. Ama öncelikle kendimize sormamız gereken bir iki soru var, neden yalnızız? Yalnızlığa mecbur mu bırakıldık yoksa kendimiz mi seçtik?
  Her iki şekilde de yalnızlığı doğru değerlendirmemiz gerek. Yalnızlığı doğru değerlendiren insan yaşamına yepyeni bir boyut katar ve birçok şeyi üretebilir, değiştirebilir ve hatta geliştirebilir. Bunun örneklerini geçmişteki düşünürlerde gördük ve gerçekten bazen işe yarıyor. Çünkü yalnızken insan daha iyi düşünebilir ve sanılanın aksine insanları daha iyi tanıyabilir. Ama bunlar için gerekli şartlar vardır tabi ki de. Öncelikle yalnızlığı çözümlememiz gerekir. Mecbur muyuz, istekli mi? İki seçenekte de sorunun nerden ve kimden kaynaklandığını bulmamız gerek. Ya toplum bizi dışlamıştır ya da biz toplumu. Ya onlar bizi anlamayıp ayak uyduramamışlardır ya da biz. Her şekilde de yalnızlık bize yarar sağlayabilir. Çünkü yalnız başımıza ve sadece kendi kendimizi dinleyerek birçok soruna açıklık getirebilir ve tüm dünyayı düşünebiliriz. Eğer bizim yaptığımız şeyler gerçekten işe yararsa ve olumlu sonuç verirse, bunu anlayanlar herkese anlatır ve bizim yaptığımız işin devamını hep birlikte getirebilirler. İşte eğer böyle bir şey yapabilirsek öldükten sonra dahi yalnız kalmayız. Yalnızken yeşerir insan ve yine yalnızken kendini bulur insan. Kendini bulan insanlar ise dünyadaki en değerli insanlardır. Çünkü bu insanlar başkalarının da kendilerini bulmalarında yardımcı olur ve gerçekten dünyayı değiştirebilir.
  Demek istediğim, insanlar hiçbir zaman yalnız değildir. Etraflarında hiç kimse yoksa bile onları dinleyen kendileri vardır. Eğer bir insan kendini bulur ve kendisini dinlerse hiçbir zaman yalnız kalmaz ve gerçektende birçok şeyi başarabilir. Kendini bilen insanlar için imkânsız denen bir şey yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder